Ebru Umar

Op1 van TV: good riddance

Op een journalistieke redactie vroeg ik een paar maanden geleden achteloos of iemand Op1 had gezien. Het antwoord hoort niet te verbazen maar acht mensen die tegelijkertijd ‘nee’ zeggen of schudden? Journalisten? Eentje gooide er nog een ‘dat kijkt toch niemand’ achterna.

Niemand uit de beroepsgroep, nee. Geen jongeren, nee – zeker niet de jonge journalisten. Ook niet nu Charles Groenenhuijsen Carrie ten Napel nog ‘zes maanden gaan knallen’. Dat had je vanaf het begin moeten doen.

‘Dan ga je toch wat anders doen?’

Als journalisten een journalistiek programma al geen toevoegde waarde vinden hebben, welke fossielen kijken dan in hemelsnaam nog wél naar de setjes die op de late avond? Open deur: vrijwel niemand. Als OP1 niet met gratis geld van de belastingbetaler werd gemaakt, was het een week na de start al van de buis gevallen. En nu gaat het gedrocht van de tv: good riddance. Een opruiming die nog niet in de buurt komt wat de Nederlandse overheid de boeren wil aandoen, onder luid gejuich van zowel presentatoren als gasten van die babbbelprogramma’s. Jongens, en meisjes ook die hun zakken mogen vullen door aan het hoofd van zo’n tafel verveeld te zitten babbelen voor uitstervende kijkers: dan ga je toch gewoon wat anders doen?

Er zit een knop op de tv

Wie zeker wat anders gaan doen zijn Khalid en Sophie. Hoewel dat ‘wat anders’ een groot woord is. Meer van hetzelfde, op een ander tijdstip en met de zekerheid dat ook zij geruimd gaan worden. En dan krijgen we een ander gedrocht. De Publieke Omroep heeft twee problemen die het volledig negeert: 1. de bedoeling is om objectieve verslaggeving te brengen. Wat we krijgen is de gekleurde werkelijkheid van oude witte bange en saaie presentatoren die de wereld  vanachter en vanuit hun roze bril, vooringenomenheid en zelfingenomenheid brengen. Er zit een knop op je tv, zong Doe Maar al in de jaren tachtig. Steeds meer mensen weten die knop op de tv te vinden, En die knop, die helpt steeds meer mensen uit de puree. 

Gratisgeldkraan dicht: Eva & Sophie net zo brodeloos als boeren

De Publieke Omroep heeft ons kijkers helemaal niet nodig om zichzelf belachelijk te maken. Dat kunnen ze zelf hartstikke goed. Van de vooringenomenheid van OP1 naar de vooringenomenheid van Khalid en Sophie naar de vooringenomenheid van Eva Jinek. De vrouw die boeren toebeet om maar wat anders te gaan doen dan boeren. 

De tv-shuffle bewijst maar één ding: tv is allang dood, het enige wat nog nodig is, is een overheid die de gratisgeldkraan dichtdraait. De dag dat Eva Jinek wat anders moet gaan doen dan de autocue voorlezen, komt óók steeds dichterbij. Dan ga je toch gewoon wat anders doen, Eva? Kijkers doen dat namelijk allang.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!