Ebru Umar

‘Krapte’ op de woningmarkt

Nee, het is niet de ‘krapte’ op de woningmarkt die het starters onmogelijk maakt om een huis te kopen. Huizen zat – kijk Funda er maar op na. Het zijn ook niet de investeerders die zogenaamd ‘alle woningen opkopen’. Maar dit zijn wel de makkelijkste schuldigen voor journalisten én ‘woningexperts’ van banken om aan te voeren waarom starters, doorstromers, ondernemers én ouderen geen woning kunnen kopen.

Terwijl de schuldige duidelijk aanwijsbaar is, maar een onaantastbaarheidsstatus geniet. Banken zijn de satan als het gaat om het mogelijk maken van de aankoop van een woning.

Nu zijn banken per definitie de satan die hun nutsfunctie zijn vergeten en puur voor eigen gewin opereren, maar een van de producten die zij aanbieden, zijn hypotheken. En waar bankiers, en bankiers alleen de schuldigen van de bankencrisis zijn die door ons, belastingbetalers is gefinancierd, zijn starters, ondernemers, doorstromers en ouderen degenen die boeten voor hun fouten. Achterlijke regeltjes belemmeren hun hypotheekacceptatie – niet de ‘krapte’ op de huizenmarkt. Leg mij uit hoe een zzp’er die wél 1000 euro aan huur kan ophoesten, geen hypotheek zou mogen krijgen waarmee zijn woonlasten juist dalen? Leg mij uit waarom een loonslaaf met salarisstrook geen risico vormt en de zzp’er wel? Sterker nog, leg mij uit waarom inkomsten uit vermogen niet meegeteld worden bij de beoordeling van je kredietwaardigheid en leg mij ook nog ’ns uit hoe een starter 10 procent eigen vermogen moet meenemen en niet meer dan 100 procent van zijn aankoop mag financieren? Leg mij dit uit, bankiers, financiers, politici – zonder de woorden ‘systeem’, ‘crisis’, ‘beleid’ of een andere holle onzinterm te gebruiken.

Er is maar één reden waarom de woningmarkt vastloopt en dat zijn de banken met hun regeltjes. Regeltjes die niet bedoeld zijn om een crisis te voorkomen voor ons, klanten, maar die bedoeld zijn om het bankrisico in te perken.

En zo kan het gebeuren dat ik bij gratie banks een hypotheek voor minder dan 50 procent van de marktwaarde krijg. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik die andere 50 procent kan ophoesten. Wie denkt dat de bank tevreden is met slechts 50 procent van de financiering van mijn nieuwe huis, dus eigenlijk nul risicio, lach ik uit: de bank eist nóg meer onderpand. Heel concreet: om 50 procent van mijn nieuwe woning gefinancierd te krijgen, eist de bank van mij een onderpand ter waarde van vier keer (het staat er echt, vier keer) de hypotheekwaarde #HOEDAN. Zo kan iedereen bankieren en krijgt niemand een hypotheek.

Dus rot op met het gedram dat investeerders de woningmarkt verpesten of dat er geen huizen meer te koop zijn. Huizen zat. Het probleem zit ’m in banken die niet meer weten wat hun taak is: niet alleen geld bewaren tegen een aardige rente, maar vooral geld verschaffen zodat mensen, álle mensen, huizen kunnen kopen. En niet alleen mensen zoals ik, die ‘gewoon’ de helft zelf meenemen. Plus een shitload aan onderpand. Dat heet geen bankieren. Dat heet afzetten.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!