Ebru Umar

Het gejank van Sven, Fidan en de rest van #op1

Nee, ook gisteravond keek ik niet naar OP1. Niets gemist – behalve het elitaire entitlement van Sven Kockelman en Fidan Ekiz die met ingehouden woede meldden dat hier ‘bij dag en ontij hard wordt gewerkt’ om rampen en weet ik wat allemaal te verslaan. 

Mediapark Mores

Laten we voorop stellen dat uit de krant vernemen dat je wordt ingeruild voor posterboy & -girl voor woke, inclusiviteit en koffietijdgebrabbel op de late avond, sowieso kut is. Maar daar gaat het niet om; bovendien weten Sven, Fidan én alle andere redactiemedewerkers dat de mores op het mediapark ver beneden alle niveau zijn. Ze werken er al jaren, tussen dat back stabbende tuig. Wilders zou er nog ‘van de richel’ achterplakken. Wie werkt met tuig van de richel, accepteert de mores van het tuig van de richel en is onderdeel van het probleem. Niet de oplossing, wat je jezelf ook elke ochtend wijsmaakt als je in de spiegel kijkt.

Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor De Nieuwsbrief!

Boeren, die werken hard

Hard gewerkt, bij nacht en ontij – je bent niet de enige die hard werkt bij nacht en ontij. Sven. En FIdan. En redactiemedewerkers. En de rest van de Publieke Omroep. Heel Nederland zit vol mensen die hard werken, dag en nacht en die een fractie daarvoor krijgen dan wat jullie krijgen. Kijk maar naar je werkvloer: autocue voorlezen verdient een stuk beter dan dat harde werken dat redactieleden uren en uren doen voordat het tot 50 minuten uitzending komt. En buiten het mediapark wordt ook hard gewerkt: denk ff aan de boeren, tegen wie gezegd wordt ‘dan ga je toch iets anders doen?!’. Door mensen zoals jullie, Eva Jinek in dit geval. Hard werken om rampen en verkiezingen te verslaan is GVD je wérk, als journalist. Je krijg de Balkenende-norm voor het werk dat redacteuren voor je voorbereiden. Met je ‘hard gewerkt’. De waanzin dat je hard moet werken voor je simpele functie-omschrijving is zó – ik kan het niet anders zeggen – zó Publieke Omroep.

‘Dan ga je toch wat anders doen’

Zo makkelijk. De vanzelfsprekendheid dat anderen (=boeren) hun bestaansrecht wordt ontnomen maar dat als zes presentatoren de wacht wordt aangezet die van de autocue het nieuws van de dag herkauwen met hun soort mensen, we dit in janktermen op een door de belastingbetaler betaalde zender moeten aanhoren. Kijk naar je kijkcijfers, sterker nog: luister naar collega’s. Er kijkt geen hond, alles wat er besproken wordt, kan ook in een podcast (geldt al helemaal voor duo woke en inclusiviteit) en belangrijker: hebben we allang de hele dag gehoord. Jullie hangen van vriendjespolitiek aan elkaar en de kijker vreet het allang niet meer. Ja er is omroeppolitiek, toch raar dat jullie daar nu pas achter komen. Die omroeppolitiek is het bestaansrecht van jullie programma. 

Hou op met janken, hou op met entiteld zijn. Jullie vreten uit de staatsruif terwijl je meent iets verheffends te doen. Jullie lijken wel politici. En zijn behandeld als boeren. Weet je ook ‘ns hoe dat voelt. 

PS. ‘Moeten we wel uitzenden vanavond?!’ Jezus Christ, als ik de NPO was, zou ik meteen de stekker eruit trekken. Doe een herhaling van Tom en Jerry, het zou zo maar de kijkcijfers kunnen opvijzelen. En nogmaals: jullie zitten er niet voor ons, jullie zaten er niet voor ons en jullie zullen er nooit voor ons zitten. Ondanks dat jullie betaald worden door ons belastinggeld.

Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor De Nieuwsbrief!

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!