Ebru Umar

Leefbaar lokaal Nederland

Gemeenteraadsverkiezingen zijn de minst sexy verkiezingen van het land en tegelijkertijd wél de belangrijkste. Vergelijk het met de leukste jongen van de klas: nu is-ie leuk, maar op termijn eindigt-ie totaal berooid in de goot, met drie kinderen bij twee vrouwen, kaal, grijs en nog te dik ook. Daar helpt geen motor of wielrennen tegen. En dat terwijl de nerd van de klas die zijn eigen ding doet, zich niets aantrekt van de omgeving en wéét dat de rest gek is, de meest betrouwbare man blijkt te zijn aan wie je ooit je hart had kunnen verpanden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn de nerds onder de verkiezingen. Saai en lokaal, dus niet interessant voor de staatsradio en -tv die uit pure armoede maar weer de aflebberde koppen uit Den Haag van stal halen om de lokaaltjes te bashen. Ander woord voor ‘pesten’- heus het schooljargon is nooit ver weg als het om politiek en politici gaat.

Morgen. Payback time.

Zoals het Oekraïne- referendum niet ging over het associatieverdrag van Oekraïne met de EU, zo gaan de verkiezingen morgen niet over de straatverlichting, veiligheid, ontwikkeling en saamhorigheid in de stad, parkeerplekken in het centrum, de achterlijke WOZ-stijgingen, (tekort aan) het aantal (huur)woningen, mono-etnische wijken, scholen en sportfaciliteiten of andere buurt- en leefomgeving gebonden onderwerpen. Nee. Met dank aan journalisten wordt het een vereffening van scores. Wekenlang hebben we de Haagse koppen voorbij zien komen die lak hebben aan democratie, die nog geen jaar geleden vol bravoure, gesteund door de journalistiek recht praatten hoe ze de tweede partij waar twee miljoen Nederlanders op gestemd hebben, uit de regering hebben geweerd. Wekenlang hebben we de koppen voorbij zien komen, die een middelvinger opsteken naar democratie. Hoe slecht een referendumwet in de praktijk ook blijkt te werken, dat wil niet zeggen dat je ’m moet afschaffen op de meest arrogante en misplaatste manier ooit. Om tot slot nog maar te zwijgen over het feit dat we de volzinnen van Haagse politici inmiddels wel kunnen dromen: blablabla waar staat de camera.

Morgen wordt de dag van de lokale partijen. En terecht. Morgen wordt de dag van de nieuwkomers in Den Haag. En terecht. Morgen wordt de dag van ons, burgers. Eindelijk.

Morgen wordt de dag dat we ons ongenoegen over machthebbers nogmaals duidelijk kunnen maken. Partijen als VVD, PvdA, D66, CDA maar ook GroenLinks (sorry Jesse) en SP (sorry Lilian) staan niet voor vernieuwing of democratie, maar voor hun eigen baantjes en portemonnee. Tot op de dag van vandaag slaan ze zich op de borst over uitsluiting van andere partijen en zijn ze blind voor het gevaar van overetniciteit dat allang huist in de grote steden. Met deze partijen winnen we geen enkele oorlog – zelfs niet die over zoiets onschuldigs als parkeertarieven. Morgen stemmen we voor vernieuwing, of dat nou Denkachtigen, Forum of lokalen zijn. Stem voor vernieuwing. Stem op hoop. Stem lokaal. Stem voor een leefbaar Nederland. En wat je ook doet: stem. Morgen.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!