Ebru Umar
Michal Bozek

VORM VERDOMME DAT KABINET II

Er is maar één manier om van dat gedonder rond de coalitievorming af te komen: de wet moet veranderd.

Dat eindeloze gepolder over wie met wie wil regeren tegenover wie met wie moet regeren. Nederland heeft gekozen, Nederland heeft laten weten wie met wie moet regeren: De vier grootste partijen die tezamen een meerderheid vormen, dienen hun functie waar te maken en dat is: Nederland DIENEN.

Het demissionaire kabinet moet weg, gewoon wég. Ze zijn gevallen, ze zijn weggestemd en ze heersen nog steeds. Omdat de wet het zo bedacht heeft: zolang er geen nieuw kabinet is, blijft de huidige ploeg aan. Wat je krijgt is precies wat we zien in demissionair Rutte IV: staatssecretarissen en ministers die nog voor de verkiezingen andere banen nemen (Hoekstra) of meteen daarna, staatssecretarissen die tijdens de verkiezingscampagne ‘ziek’ zijn maar herrijzen als als het kabinet demissionair wordt (Van den Brug). Met maar één doel: niet weggaan.

De enige manier om daar verandering in aan te brengen is om direct na de Tweede Kamer verkiezingen niet allen de nieuwe Tweede Kamer te installeren maar ook de grootste partijen te dwingen om samen te werken. Het gaat immers niet om je ego, het gaat om Nederland en het landsbestuur.

Je zet je partijpolitieke verkiezingsblabla maar aan de kant, je zet je ego maar aan de kant en gaat dienen. Als je dat niet doet, zit de weggestemde, fakking gevallen oude regering nog in het zadel en krijg je de schizofrenie maar vooral de manipulatie die Rutte en Yesilgöz gisteren toonden. De randjes van de wet opzoeken, omdat het kan. Een demissionair kabinet treedt pas af al er een nieuw kabinet is gevormd. Dat is maar in het belang van één partij cq persoon: Minister President Mark Rutte. En alle anderen die verslaafd zijn aan de macht. Politiek is geen spel, politiek draait om mensenlevens. En het tarten van de rechtstaat dat fractievoorzitter Dilan Yesilgöz gisteren toonde door de besluiten van minister Dilan Yesilgöz aan te raden te negeren waarmee ze een reactie uitlokte van Minister President Mark Rutte die weer meldde de daden van fractievoorzitter Dilan Yesilgöz te negeren, is een prachtig staaltje autocratie, manipulatie maar vooral: continuering van Rutte IV.

Zelfs Dilan Yesilgöz de ministerraad wordt uitgezet, omdat het kabinet nou eenmaal met één mond praat, moet je je afvragen in wiens belang dat was. Van de VVD cq Mark Rutte? Of van Nederland?

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!