Ebru Umar

Beste uitzendbureaus,

Mag ik die cursus geven? Die anti-discriminatiecursus? Voor jullie 1500 medewerkers die moeten leren hoe ze weerstand moeten bieden aan opdrachtgevers die geen Turken of Marokkanen tussen hun sollicitanten willen zien? We kunnen er ook een seminar van maken, 300 man in één keer, of 500 van mijn part. Met een follow-up in kleinere groepen als je dat wilt – ja dat wil je, al was het alleen al om de schijn van een nepcursus tegen te gaan. Prima, kunnen we regelen. En je krijgt mij, geen nepper.

Uiteraard is de cursus maatwerk, afgestemd op jullie behoeften, maar laten we bij het begin beginnen: nee discriminatie mag niet en ja iedereen discrimineert. Dus ja, we gaan uit van artikel 1 grondwet maar hey, wie stuurt z’n kinderen naar een ‘zwarte school’? Wie woont er in een achterstandswijk waar zelfs Turken en Marokkanen niet willen wonen, laat staan dat ze hun kinderen naar een zwarte school willen sturen? Dus definieer discriminatie. Is de basis niet dat we allemaal het beste willen – in welke context dan ook? De beste leraren, de beste netwerken, de beste collega’s, de beste vrienden? En nee, dat betekent niet dat je per definitie Turken en Marokkanen en alle anderen die niet op Sven Kramer of Susan Schulting lijken uitsluit, maar het is wel ingebakken dat je iedereen die niet op je lijkt, minder vertrouwt. Waarom denk je dat mannen geen vrouwen aannemen? Onderzoeken hebben aangetoond dat we (=mannen) degenen aannemen die het meest op ons lijken en tja, dat is meestal niet die man met een baard (hoi hipsters, jullie dus ook niet) of de vrouw met een hoofddoek.

Jullie zijn trouwens niet de enige die discrimineren, Randstad, Tempo-Team en YACHT. Ooit in de systemen van een bank gekeken? Hoeveel mensen met een vreemde achternaam hun hypotheekaanvraag er doorheen krijgen? Als voormalig bankmedewerker weet ik dat je niet op nationaliteit mag selecteren, maar hey, weet je wat er dan gebeurt? Gewoon, handmatig. Alles filteren met een buitenlandse naam. En een miljoenmiljard eisen stellen die niet aan Sven Kramerachtigen worden gesteld. Discriminatie buiten je systeem om, niemand die het merkt. Is ook een onderdeel van de cursus Randstad. Beloofd.

Je kunt natuurlijk ook doorslaan zoals de Nederlandse overheid. Sinds afgelopen week is bijstandsfraude opsporen in Turkije officieel discriminatie; fraude opsporen is ondergeschikt aan de samenleving belazeren. Dat mag dan weer wel – als je maar een Turk bent. Iets in me zegt dat ook dát discriminatie is, note to self: cursus aanbieden aan de NL overheid. Kortom Randstad, Tempo-Team, YACHT: jullie moeten het systeem voor je laten werken en ik wil jullie met je publiekelijke mea culpa helpen (want dit is gewoon een pr-dingetje, dat weten we allemaal). Kortom, ik breid deze column uit tot een babbelcursus van een dag. 1500 medewerkers, 2500 euro per persoon… Hebben we een deal? Dan heb ik die discriminerende Rabobank ook niet nodig om dat huis te kopen. Mail me! Ebru.Umar@gmail.com

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!