Ebru Umar

Zon: meer meer meer!

Volgens mijn moeder zie ik er uit als een Arabier. Geen idee of je het nog mag zeggen, maar ze bedoelt een bruine Turk. Zo eentje die meer dan gezoend is door de zon. Zelf ervaar ik dat redelijk anders: ik heb een tintje.

Volgens mijn homovriendjes zie ik er belachelijk goed uit. Uiteraard moet ik dat niet te serieus nemen: “Jij ziet er áltijd beter uit in de zomer. Veel beter.” Nou ja, homo’s zéggen tenminste nog dat je er drie maanden in het jaar goed uitziet. Hetero’s hebben geen idee meer van de teksten die ze mogen uiten richting vrouwen – bedankt hé, #metoo-heksen en SJW’s.

Volgens de Publieke Omroep ben ik een imbeciel. En met mij de rest van Nederland. Minstens tien keer per uur herhalen ze dat het warm is, warm blijft en nóg warmer wordt. Alsof alleen de tekstopdreuners bij de Publieke Omroep een raam hebben in hun huis van waaruit ze naar buiten kunnen kijken om te concluderen dat de zon schijnt. Alsof alleen zij, de tekstopdreuners, uit hun huis stappen om te voelen dat het buiten warmer is dan binnen. Ja lieve mensen achter de beeldbuis en de radio: het is warm in Nederland. Nou nou, poehpoeh wat is het warm! En wat lijden we daaronder! Nog fijner dat jullie tien keer per dag herhalen dat het warm is, want we zouden tijdens het sporten maar eens ervaren dat het warm is! Of uit de auto met airco stappen waarvan het dashboard aangeeft dat het buiten tegen de dertig graden loopt!

Het dedain waarmee we benaderd worden, kan altijd erger. Drink water (joh!), zoek de schaduw op (hé?!), gebruik zonnebrand (écht?) zijn de open deuren waarmee we om de oren geslagen worden. Serieus overheid – en ja, daar behoor jij toe Publieke Omroep – Nederland bestaat uit miljoenen mensen die jaarlijks de all inclusives van Turkije en andere rampenlanden opzoeken waar het zomers gemiddeld niet onder de 30 graden komt. Je kunt concluderen dat die mensen niet goed wijs zijn, want wie gaat er nou naar Turkije naar een all inclusive? Nederlanders weten heus wat zon, zonnig, warm en warmer betekent. Hel, we weten zelfs wat hitte betekent! Sterker nog: óók al die melkfleswitte mensen wéten dat ze verbranden ondanks dat ze zich insmeren met factor 100. Maar ja, je kleren aanhouden met dit weer is geen optie.

Dus Publieke Omroep, doe voor deze ene keer als de doorsnee Nederlander: ontspan. Geniet van het weer. Trek je kleren uit. Zet een pet en een zonnebril op. Eet ijsjes – veel ijsjes. En concludeer dat we vrolijker, socialer en gezelliger zijn als de ramen en deuren openstaan omdat de zon schijnt en we met z’n allen de terrassen opzoeken. Stop met zeiken over de zomer Publieke Omroep en zeg ons dat we er beter uitzien. Desnoods zo bruin als een Arabier.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!