Ebru Umar

Prioriteiten op Prinsjesdag

Het theater dat Prinsjesdag heet, wordt vandaag weer opgevoerd. De jurk van Máxima, de hoedjes van de Tweede Kamerleden, het zonnetje dat meewerkt: politiek begrijpt allang dat het niet om de inhoud gaat. Slecht nieuws verpakt in feestgedruis, het volk vreet het. Beeldvorming is alles.

Mark, Wopke, Ferdinand, Eric, Kajsa en co: wanneer lossen jullie deze problemen eens op?

1. Onderwijs voor iedereen. Waarom zitten kinderen thuis, is er geen passend onderwijs voor degenen die het nodig hebben of is er een lerarentekort? Onderwijs is de essentie van elke samenleving. Als je je bevolking dom houdt, is er geen ontwikkeling van onze maatschappij. Hou op met bezuinigen hierop.

2. Betaalbare kinderopvang (OMG het staat er echt!). Als we willen dat vrouwen werken, moet er iets gedaan worden aan de opvang van kinderen, aangezien het baren niet ophoudt. Het werken wél. En leer vrouwen dat kinderopvang niet van ‘hun’ salaris betaald wordt, maar een investering is in jezelf, kind én huwelijk. Hou op met bezuinigen hierop.

3. Beperken van criminaliteit door handhaving en straffen. Waarom heeft de politie zo’n werkdruk dat er geen aangiftes opgenomen worden, laat staan boeven gevangen om te vervolgen? Elke maatschappij heeft agenten nodig die zorg dragen voor veiligheid en vrijheid. Hou op met bezuinigen hierop.

4. Hetzelfde geldt voor justitie: waarom duren rechtszaken eindeloos en wordt iedereen getrakteerd op fopstraffen? Het is in niemands belang dat dat gebeurt: niet van de beroepsgroep, niet van de samenleving en ook niet in het belang van mensen die er een beroep op moeten doen. Hou op met bezuinigen hierop.

5. Enig idee hoe overspannen huisartsen zijn? Hoe artsen en verpleegkundigen zich met alles bezighouden – behalve patiënten genezen? Enig idee hoe patiënten zich voelen bij alle miscommunicatie tussen verzekeraar, huisarts en specialist, laat staan als ze zich bij gratie gods wel melden in een ziekenhuis? Artsen en verpleegkundigen willen mensen helpen die het nodig hebben. Faciliteer ze. Hou op met bezuinigen hierop.

6. Dankzij Hugo Borst weten we van de ellende in de verzorgingstehuizen en thuiszorg. Mensen die zich met hart en ziel inzetten, het is alleen niet voldoende. Niemand is tevreden: niet de mensen die er werken, niet de patiënten. Hou op met bezuinigen hierop.

Politici kunnen hoofd- niet van bijzaken onderscheiden. Wij zijn misschien niet zo sexy als CEO’s van beurgenoteerde bedrijven, Angela Merkel of pipo’s in Brussels, maar wij zijn wél degenen die hieronder lijden, klagen en dus in opstand tegen jullie komen. Dit zijn thema’s die ons direct raken. Laat ons zien dat wij ertoe doen.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!