Ebru Umar

Banken vs (studie)schuld

De definitie van een grote schuld is subjectief. Op je twintigste is 20.000 euro een last waar je een leven over gaat doen om terug te betalen, op je veertigste koop je er net een halve auto voor. Pathetisch doen over het onderwerp studieschuld is precies dat: pathetisch. Studeren is een investering in jezelf, een auto is weggegooid geld. Maar op de een of andere manier leven we in een maatschappij waarin het logischer is om geld te lenen voor een auto dan voor een studie.

Het is een discussie die je met werkenden en ook studenten kunt voeren, want een kwestie van logica. Maar zodra banken zich gaan mengen in het onderwerp, promoveert pathetisch naar serieus. Banken hebben maar één doel: zichzelf verrijken. Of, zoals mijn fiscalist het cynisch uitdrukte: „Elke bank wil je een miljoen lenen hoor, Ebru. Moet je wel eerst even twee miljoen zélf storten.” #HOEDAN mag je niet vragen. Stampvoeten ook niet. Banken en ondernemers, zijn de misfits made in hell.

In dat licht bezien is het aardig dat de overheid geld wil lenen om te studeren. Tegen een minimale rente. Sinds banken zijn geprivatiseerd gaat het maar om één ding: het zakkenvullen door lieden als Rijkman Groenink (verpatste de ABN Amro en hield er zelf een miljoen of 25 euro aan over, wordt inmiddels gezien als paria maar hey, die 25 miljoen branden niet in zijn zak) (en ondanks wat elke corporate loonslaaf over hem denkt, wil-ie op een dag zélf ook die 25 miljoen kunnen bijschrijven op zijn rekening). Dat zakkenvullen gaat natuurlijk niet zomaar, het gaat keurig over de rug van ons werkenden, die de restanten van onze verdiende eurootjes (welke restanten?) op een rekening bij een willekeurige bank laten binnenkomen. Het zijn allemaal naaiers. Van Rabo tot ING, van ABN Amro tot Volksbank: klanten moeten niet zeiken om een hypotheek. Zeker niet als ze een studieschuld met zich meezeulen.

AFM en DNB horen banken te vertellen hoe ze moeten handelen, maar ook daar geldt niet het belang van de burger. Onder het mom van regels, wijzen bankiers zuur richting toezichthouders als je een hypotheek wil afsluiten. Creatieve bankiers zijn de moderne verlossers, maar vind die maar eens als je je eerste huis wil kopen en een studieschuld hebt.


De vraag is wat het alternatief is. Eindeloos blijven huren? Een beetje ZZP’er betaalt zich blauw aan huur terwijl-ie voor hetzelfde geld een hypotheek van een miljoen zou kunnen afsluiten, maar genoegen zou nemen met de helft. Klinkt veel als je nog aan je studie moet beginnen. In de grotemensenwereld geldt: zonder schulden geen investering, zonder investering geen vermogen. Een bank die meedenkt met studenten en ondernemers in plaats van alleen voor loonslaven de rode loper uit te rollen, is hét gat in de markt. Mensen die bikkelen, weten hoe de wereld draait. Van Rijkman Groeninkjes is de Nederlandse samenleving nog nooit beter geworden.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!