Ebru Umar

Jullie zitten er voor óns

Dát is wat er gebeurt als je niet naar burgers luistert.

Als je het referendum afschaft – omdat de uitslag je niet aanstaat.

Als je organen rooft – terwijl de doorsnee Nederlander prima z’n organen wil afstaan áls je er ff een referendum aan had gewijd.

Als je Nederland van het gas afhaalt – omdat je te belabberd bent om de Groningers hun huizen te vergoeden, compenseren en álles wat er moet gebeuren om hun leven leefbaar te maken.

Als je onze pensioenen en uitkeringen weggeeft aan Polen cum suis – omdat de Europese wetgeving dat nou eenmaal eist.

Als je beweert dat de criminaliteitscijfers dalen – omdat je anders bent gaan tellen en mensen geen aangifte meer kunnen doen behalve online.

Als je ziekenhuizen failliet laat gaan – ondanks dat mensen maanden op operaties moeten wachten.

Als mensen maanden op operaties en artsbezoeken moeten wachten – omdat er marktwerking is opgetreden in de zorg waar alleen verzekeraars beter van worden.

Als je banken redt van faillissementen – en desondanks particulieren geen hypotheken kunnen krijgen.

Als mensen geen hypotheken kunnen krijgen – omdat je ze gedwongen hebt tot een armoedig bestaan als ZZP’er.

Als je onderwijzers dwingt tot staken – omdat je niet inziet dat onderwijzers het kapitaal van de toekomst onder hun hoede hebben en ze dus uitknijpt.

Als je de grenzen wagenwijd openzet voor Afrika – omdat je het onderscheid tussen vluchtelingen en gratisgeldzoekers niet kunt maken.

Als je de criminaliteit veroorzaakt door gratisgeldzoekers ontkent – omdat je de grenzen niet sluit want Europese afspraken gaan boven de nationale veiligheid.

Als je Hugo Borst nodig hebt om te erkennen dat onze ouderen onvoldoende zorg krijgen – omdat je het personeel in verpleegtehuizen niet voor vol  aanziet en niet erkend dat onze ouderen méér méér méér zorg verdienen hebben ze krijgen.

Als je op de Publieke Omroep stelselmatig één menig laat vertolken –  omdat je meent dat alle andere mensen en meningen abject en verwerpelijk zijn.

Als je áltijd áltijd áltijd liegt – omdat je denkt dat wij werkelijk geloven dat er geen cent meer naar de Grieken gaat, we duizend euro krijgen en dan ook nog ‘ns in het verhaal trappen dat daarvan geleerd is.

Als je dramt over het klimaat – omdat je denkt dat wij niet door hebben dat er maar één slag mensen beter wordt van klimaatakkoorden: VVD’ers en hun vriendjes die de bedrijven runnen die ons van het gas moeten helpen.

Als je nul originaliteit, nul integriteit en nul eigenheid toont – omdat je Jesse Klaver of Rob Jetten heet en denkt dat je de fractievoorzitter van een politiek partij bent geworden om andere dan marketingtechnische redenen.

Als je jarenlang vol minachting je best doet om andere partijen uit te sluiten – omdat je niet begrijpt dat PVV en Leefbaar Rotterdam kiezers óók stemrecht hebben maar erger nog: óók bijdragen aan jouw salaris, jouw status, jouw macht.

Dan kan het zijn dat die jongen die je minachtte om alles wat hij wél is en jij niet, er niet alleen met de eerste maar ook de tweede en derde plek vandoor gaat. 

Succes met uitsluiten hé, VVD, CDA, GroenLinks, D66, CU, SGP, PvdA, DENK, SP.  

Gefeliciteerd Forum voor Democratie.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!