Ebru Umar

LAAT. DIE. MAN. MET. RUST

Bart Nijman schreef het al, Jan Dijkgraaf ook – en ja ondanks dat ze me voor waren doe ik het hier nog ‘ns over: Laat. Die. Man. Met. RUST.

Die man is docent aan de universiteit in Utrecht en ondanks de shitload aan brains die je nodig hebt om het aan een universiteit uit te houden, is hij gewoon een man die dacht een grapje te maken. Alleen vergat hij dat een grapje in de kroeg of aan de tafel met vrienden iets anders is dan op Facebook. Dit is een grapje dat in een klein gezelschap een FOEI en OOOOO DAT KUN JE TOCH NIET ZEGGEN krijgt maar in het échte leven van Social Media de moraalridders over zich afroept.

Moraalridders.

Van de Media.

Moraalridders.

Die de moraalkaart trekken.

Moraalridders.

Die in een kring om hun eigen soort heen gaan staan maar voorop lopen om hun deugmoraal te tonen.

Moraalridders die het af lieten weten toen Antoinette Scheulderman om een sniper vroeg tijdens de inauguratie van Donald Trump. Het heeft Antoinette Scheulderman geen cent gekost, dat ze om die sniper vroeg. Sterker nog, ik durf te wedden dat het haar geld heeft opgeleverd. De dag erop stond ze doodleuk het filmfestival te presenteren. Ze wordt nog dagelijks overal uitgenodigd om meningen te verkondigen dan wel stukken te schrijven. Betaald. Bij Moraalridders. Het Moraalkartel. Die nu een niet-publiek figuur met dezelfde gretigheid ophangen als IS Europeanen in kooien leven verbrandde of leerde zwemmen. Een gretigheid die hoort bij Moraalridders. Een gretigheid die voorbehouden is aan iedereen die niet bij het clubje van het Moraalkartel hoort. Een gretigheid die deze man voor het leven zal tekenen.

Je zou maar tot de bloedhonden van het Moraalkartel behoren en Antoinette Scheulderman nog lezen. Of DWDD kijken. Of of of…

Deze man heeft een onsmakelijke grap gemaakt.
Als deze man tot het goedgekeurde Moraalkartel van Nederland had gehoord, was hij op het schild gehesen. Deze man heeft een onsmakelijke grap gemaakt – en in legio moraalkartelbijeenkomsten is die grap ook gemaakt. 

Alleen zitten die nu niet trillend thuis.

Laat. Die. Man. Met. Rust.

Hem lynchen is precies wat het moraalkartel wil: de aandacht van hun eigen kotsmisselijke houding afleiden en de ander opofferen. Kap daarmee. Geef het moraalkartel niet haar zin. Want mensen die geen berufsverbot opleggen aan Scheulderman cum suis maar een onbeduidende jonge leraar willen opofferen om hun eigen deugmoraal te tonen, zijn juist de reden dat het Forum voor Democratie zoveel zetels heeft gekregen.

Ook zonder die leraar publiekelijk te lynchen kun je #teamThierry zijn.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!