Ebru Umar

De zachte landing van Eric Wiebes

De hoofdschuldige ging af via de zijdeur: Erik Wiebes. De man zonder sociale vaardigheden, zonder enig empathisch vermogen maar met de botheid van een hork. Zijn opmerking aan het begin van de Coronacrisis (ZZP’ers zouden niet gecompenseerd worden, uit loondienst gaan was immers hun eigen beslissing) wist hij afgelopen week te overtroefen toen Jair Ferweda hem vroeg om perspectief. 

“O wat willen we ontzettend graag perspectief hebben…. Dat we perspectif nodig hebben, o wat hebben we perspectief nodig.” 

Eric Wiebes is het vleesgeworden bewijs hoe ver bestuurders van de bevolking afstaan. Hij was als staatssecretaris van Financien degene die het wanbeleid en racisme bij de Belastingdienst faciliteerde. Hij is het die als minister van Economische Zaken neerbuigend doet over ondernemers die kapot gaan aan het Coronabeleid. Nul empathie. Nul begrip. Waarom zou je ook, als je zelf wél je volledige inkomen behoudt tijdens de pandemie, als je zelf geen personeel hebt dat je moet betalen of een pand waarvan de kosten doorlopen. Nul kennis van zaken. Dat zijn dus essentiële vaardigheden om in een kabinet van Mark Rutte een ministerspost te krijgen. 

Dat het kabinet valt, is een moetje. De lijsttrekkers hebben de komende twee maanden nodig om hun wonden te likken, de peilingen te volgen, hun strategie af te stemmen en hun verhaal kloppend te krijgen. Mark Rutte zei het al: hij blijft lijsttrekker want de kiezer bepaalt of hij terugkomt. Eric Wiebes is geofferd om de weg vrij te maken. Maar na 17 maart komen mannen (m/v) als Wiebes terug in de regering. Mannen die ver van ons afstaan, die trots zijn op hun status, die op termijn verslaafd zullen raken aan macht en media en die vooral in hun eigen belang hun woorden zullen kiezen. Eric Wiebes is de blauwdruk van het type bestuurder dat niet beter verdiend dan een baantje bij de belastingdienst: orders uitvoeren. Maar Eric Wiebes zal zacht landen: een mooie functie bij een internationale financieel instituur, directiepositie bij een Nederlands beursgenoteerd bedrijf of een chique functie bij een organisatie-adviesbureau. Mensen als Eric Wiebes krijgen de macht om ons burgers kapot te maken. Als ze erop betrapt worden en uiteindelijk af moeten treden, spreken ze ons met ferme stem toe niet te weten wat ze fout hebben gedaan. En mensen als Eric Wiebes die geen idee hebben wat ze fout hebben gedaan behalve meer dan 26.000 gezinnen de vernieling inhelpen, schrijven voor het einde van het jaar met gemak € 30.000,- bij op hun eigen rekening. Per maand. Dát is hún perspectief.

Want mensen als Eric Wiebes zijn VVD-politici. 

Columns schrijven is een vák – ik doe het helaas te weinig. Wil je me steunen? Dat kan via Backme.org

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!