Ebru Umar

….SAMEN

Eerlijk? De lock down in maart 2020, toen nog intelligent geheten, kwam als een zegen. Voor een einzelgänger semi-autist die overprikkeld raakt door mensen, daar tot 2016 een oplossing voor had in de vorm van een huis in Turkije, kwam dat leegvegen van de agenda en solo thuiszitten geen dag te vroeg. Rust. Lekker man.

Niet dat er veel veranderde: ik stond nog steeds elke dag vrolijk op, douchte me, bedacht welk outfitje ik aan zou doen, stylde m’n haar, stifte m’n lippen en naam vrolijk plaats achter m’n laptop. Vervolgens las ik over mensen die in hun pyjama’s leefden omdat ze nergens heen hoefden. Waanzin – waarom zou je de hele dag in vormeloze slobberkleding rondlopen en geen make up opdoen? Ik zou depri worden van zoveel onverzorgdheid.

SOLO

Tegelijkertijd wist ik: mensen zijn niet gemaakt voor een solo-bestaan ook al heet het ‘intelligente lock down’. Na maanden Turkije, werd ik door vrienden gesommeerd om terug te komen naar Nederland want ‘nu begin je een beetje raar te worden’. En dan zat ik niet eens thuis maar ging ik naar pilates, liep ik rondjes berg, zwom ik in zee, at ik 3x per dag buiten de deur, zag ik vrienden, shopte ik en schreef ik stukjes. Controleerbare prikkels en toch voldoende om a-sociaal te worden. Cocons zijn heerlijk, wegkruipen is fijn – zeker in dit vak. Vanaf het begin was ik tegen de lock down, tegen de anderhalvemeter samenleving, tegen huidhonger en tegen het sluiten van scholen. Ja er heerst een virus maar er is meer in het leven dan een virus. Degenen die getroffen worden noemde Marianne Zwagerman dor hout. Ook ik had er een mening over, ouderen hebben hun leven al geleefd, ik ken weinig ouderen die hun leven belangrijker vinden dan dat van de kleinkinderen. Laat staan dat ze gelukkig worden van alleen zijn op hun oude dag. Waarom het leven van 17 miljoen mensen platleggen voor een handjevol risicogevallen?

Want al die andere zieken die niet geholpen kunnen worden, door Everything Corona?

Hoe kan het dat Corona een marketingafdeling heeft, waar kanker en andere dodelijke ziektes alleen maar van kunnen dromen? En hou op over besmettelijkheid, R-factor of restschade. Hou ook op over beperkte IC- capaciteit. Het zijn keuzes die onze overheid gemaakt heeft, keuzes waarin verzekeraars een kwalijke rol spelen en die na een jaar nog steeds buiten de discussie gehouden worden. 

Hou op over SAMEN.

We doen dit niet samen.

De waarheid is dat iedereen die ons beperkt, iedereen die bepaalt wat er moet gebeuren, vanaf het begin van de crisis geen cent heeft ingeleverd. Het is makkelijk om anderen een faillissement in te sturen, als je geen idee hebt wat SAMEN betekent. Of ondernemen en zorg voor personeel. Nee. Politici bepalen, wij lijden – en in het coronajaar lijden wij net wat meer dan anderen.

SAMEN?

Een jaar lang niet naar de specialist kunnen want CORONA en dan een brief krijgen van de zorgverzekering dat de premie stijgt. Serieus, hoe is dat SAMEN? HOEDAN?! Geen politicus die daar wat over zegt, laat staan de IC-capaciteit blijvend opschaalt, zorgpersoneel blijvend beter betaalt en durft uit te spreken dat die fractie van een fractie Coronapatiënten dat op de IC terecht komt, 98% van de samenleving kapot maakt. SAMEN? Welk samen?

Het SAMEN van de overheid komt van één kant.

Samen heeft heel 2020 betekend dat mensen van de IC-dood gered moesten worden.

Samen heeft heel 2020 betekend: negeren dat kinderen depressief worden, negeren dat jongeren depressief worden, negeren dat ouderen depressief worden, kortom negeren dat iedereen depressief wordt behalve Haagse politici. Die hebben het jaar van hun leven – en het duurt maar voort.

Samen betekent accepteren dat ouderen alleen sterven, dementen geen idee hebben waarom ze alleen zijn en zelfs zelfstandige ouderen wijsmaken dat ze hun kleinkinderen en kinderen niet mogen zien. Samen betekent kleinkinderen wijsmaken dat ze oma en opa kunnen vermoorden – hoe ziek ben je als politicus als dat je boodschap is?

Samen betekent winkels sluiten, horeca sluiten, evenementen sluiten, scholen sluiten, kappers sluiten, massagesalons, sportscholen en beautysalons sluiten. Samen betekent de reisbranche sluiten maar Gall en Gall openhouden, evenals de gokhallen en de coffeeshops. Het is niet mijn Samen en zal ook nooit mijn samen zijn. Dit Samen is aan inflatie onderhevig. 

En nee, geen idee hoeveel mensen er op de IC liggen of gelegen hebben, het interesseert me niet meer. Afgezien van dat het erg is en dat ik niemand Corona gun, ben ik #teamdeanderen. Al die anderen die samen kapotgaan, samen zelfmoorden verwerken, samen faillissementen ondergaan, samen doordraaien. Het is tijd voor een ander narratief, focus op andere slachtoffers. Mensen die alleen staan, want hoezo, SAMEN?! Corona zal niet verdwijnen, we zullen er mee moeten leren leven. Het is tijd om weer te leven. SAMEN.

De komende tijd wil ik de verhalen van die ándere Coronaslachtoffers brengen. Mensen die niet de IC gehaald hebben, omdat ze niet ziek zijn van Corona maar ‘slechts’ door de maatregelen die de overheid onze samenleving oplegt. Mag ik jouw verhaal delen? Mail me op contact@ebruumar.nl of ebru.umar@gmail.com . We doen dit SAMEN. En het is tijd om de focus van de IC, het RIVM en het OMT te verleggen naar waar ‘ie hoort: de SAMENleving.   

Nog even dit: mijn columns zijn gratis te lezen. Wil je me steunen (dank je wel!), dan kan hier – te gek!

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!