[Bibian Mentel overleed maandag 29 maart 2021. In 2014 sprak ik haar voor FAB Magazine #ondernemend]
Bibian Mentel (42) was zes maal Nederlands kampioen half pipe en snowboardcross toen in 2002 haar onderbeen geamputeerd moest worden. In hetzelfde jaar werd ze met prothese opnieuw Nederlands kampioen. Afgelopen maart behaalde ze goud op de paralympische Winterspelen in Sotsji.
Ze skiet al vanaf haar derde maar kreeg een vriendje die nog nooit geskied had. En haar, na zijn eerste wintersportvakantie, wist te vertellen dat ‘snowboarden véél leuker is’. Ze maakten een deal dat hij een week zou gaan skiën en zij een week zou snowboarden. Daarna zouden ze evalueren welke sport het leukst was. Zover kwam het niet: “Na die week snowboarden heb ik nooit meer geskied.”
In die tijd, we hebben het over eind jaren tachtig, begin jaren negentig, was snowboarden nog redelijk onbekend. Bibian kocht van het geld dat ze met een bijbaantje verdiende haar eerste snowboard en deed mee aan wat wedstrijden. “De wedstrijdsport was vrij klein, het aantal dames was niet groot en de prijzen waren in natura: een tas, een board, handschoenen. Op die manier heb ik mijn uitrusting bij elkaar gesprokkeld.”
Om zoveel mogelijk te kunnen snowboarden tegen zo laag mogelijke kosten, verhuist Mentel naar Frankrijk waar ze voor een reisorganisatie werkt (“Ik deelde de sleutels van appartementen uit aan mensen die een weekend kwamen skien”). Later geeft ze snowboardles in Zwitserland. In het weekend doet ze mee aan wedstrijden. Ze boardt zich in de kijker van de Snowboardbond als ze tweede wordt tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Naarmate ze beter gaat boarden, krijgt ze meer sponsoren voor materiaal en kleding waardoor ze nog beter presteert en prijzengeld verdient. Maar: “Dit is geen sport waar je rijk van wordt, dat is ook niet de reden waarom ik eraan ben begonnen. Ik kan er prima van rondkomen, maar het is niet te vergelijken met wat een profvoetballer verdient. Ik ben zeker niet ‘binnen’ voor de komende jaren.”

In 2000 ontmoet Bibian tijdens het snowboarden een man die zijn onderbeen mist maar wel de grote schansen springt. ’s Avonds zit hij naast haar en als hij zijn been uittrekt, schrikt ze zich rot. “Ik had wel gezien dat hij wat mank liep, maar zo gek is dat niet er lopen wel meer mensen mank door blessures. We raakten aan de praat over hoe hij ermee om ging. Door hem te ontmoeten, heb ik na mijn amputatie nooit de twijfel gehad of ik weer zou kunnen snowboarden. Niet dat hij mijn voorbeeld werd, maar hij was wel het voorbeeld dat je kunt snowboarden met een prothese.”
Inmiddels heeft ze vier voeten/ benen die ze in verschillende situaties gebruik want: “Op je hakken kun je niet sporten.” Haar sportvoet zorgt ervoor dat de energie tijdens het sporten niet in de grond verdwijnt maar dat ze die terugkrijgt. Haar snowboardvoet staat in de ideale stand voor het snowboarden: “Daar loop ik minder goed op.” En de dagelijkse prothese die ze op hakhoogte kan instellen: “Ik ben natuurlijk wel een vrouw, dus deze kan ik instellen op de hoogte van mijn laarzen, schoenen en platte gympen.” Voor de paralympische spelen had ze een reservebeen; het risico van breken kun je niet lopen.
Afhankelijk van de verzekering, heb je recht op één prothese in de twee, drie jaar. Daarnaast zijn er subsidieaanvragen waar je een beroep op kunt doen; een standaard onderbeen kost ongeveer € 5000,- en dan heb je de goedkope variant. “Maar je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. Helaas kost een voet die meer kan al snel 3.5- vierduizend euro.” Bibians prothese wordt gesponsord door Freedom innovation.
In 2012 richt Bibian de Mentelity Foundation op. “Het gaat er altijd om wat je niet meer kan, maar waarom zou ik iets niet kunnen? Puur omdat ik m’n onderbeen mis? Ik ben in de 14 jaar niets tegengekomen wat ik écht niet kan. Hardlopen, Snowboarden, wake boarden, stand up paddlen, skate boarden, alles kan. Met Mentelity helpen we mensen denken in mogelijkheden. Als ik het kan, kan jij het ook.”
[Dit artikel verscheen eerder in FAB Magazine #ondernemend]
Nog even dit: mijn columns zijn gratis te lezen. Wil je me steunen (dank je wel!), dan kan hier– te gek!