Ebru Umar

De dag des oordeels nadert Mark, Hugo en co…

‘Het kabinet heeft voor haar beurt gesproken’, kopt de Telegraaf, om daarop te laten volgen ‘voor de zoveelste keer’. Die toevoeging is nodig omdat heel Nederland hetzelfde denkt. Maar er is meer aan de hand: het kabinet heeft niet alleen voor haar beurt gesproken, het kabinet heeft geen idee wat hoe het ‘echte leven’ eruitziet en doet gewoon maar wat. 

Ervan uitgaande dat het coronavirus een sluipmoordenaar is die we onder controle willen krijgen, wordt het tijd om de aanpak nuchter te analyseren. Ja de IC’s liggen vol, ja, corona houdt gewoon huis zoals het een dodelijk virus betaamt. Maar dat de IC’s vol liggen wil niet zeggen dat corona een dramatisch virus is. Er gaan nog steeds meer mensen NIET dood aan corona dan wel -> zo’n 98% van de mensen overleeft het gewoon. Dat IC’s overstroomd worden, zegt niets over de dodelijkheid en het gevaar van corona; nee. Het zegt álles over de staat van onze gezondheidszorg, ons opleidingssyteem, over verzekeraars en ongetwijfeld ook over de vergoedingen van banen in de zorg. Maar in plaats van de oorzaak te benoemen en bestrijden, hanteert ons kabinet al meer dan een jaar de beste strategie die je kunt afkijken van dictatoren: angst. 


Verspreid angst onder de bevolking en we trekken ons allemaal terug, zetten de radio en tv aan om naar de heersers te luisteren en voeren braaf uit wat ons wordt opgedragen. Want oeh! Pandemie! Want oeh! IC-bezetting. Want oeh! Besmettelijkheid. We gaan met z’n allen dood als we niet om negen uur ’s avonds thuis zijn (tegenwoordig gaan we pas na tien uur dood), we gaan met z’n allen dood als we op een terras zitten (op het gras, bankjes, muurtjes en de grond overleven we het prima), we gaan met z’n allen dood als we winkelen bij Ikea (maar niet bij Albert Heijn of Kruidvat), we gaan met z’n allen dood als we sporten op de sportschool (maar niet op het parkeerterrein), we gaan met z’n allen dood als we thuis meer dan één persoon uitnodigen (maar niet als we in ons eentje naar een twee-, drie-, vier-, vijf- of meerpersoonsgezin gaan), we gaan met z’n allen dood als we naar het theater gaan (maar niet in een vliegtuig), kinderen gaan dood als ze naar school gaan (maar niet terwijl ze sporten met leeftijdsgenoten) en misschien het allerbelangrijkste: we gaan me z’n allen dood als we geen mondkapje dragen (maar dat ze niet helpen, wisten we vorig jaar). Oh, en als we niet doodgaan, gaan opa en oma wel dood.

Dat we inmiddels doodgaan aan depressieve gedachten en zelfmoordpogingen, tja dat is erg vervelend. Dat kankerpatiënten doodgaan aan uitgestelde behandeling, is ook niet meer dan vervelend. Dat überhaupt patiënten zonder corona moeten wachten op zorg, is vervelend. Dat volksstammen failliet gaan, moeten we niet over zeiken, we doen dit samen. En uiteraard voor opa en oma. 

Wij burgers mogen dit dan samen doen, onze politici staan ver van ons af. In hun parallelle samenleving kunnen ze dit soort waanzinnige regels uitvaardigen en ons failliet laten gaan terwijl ze zelf minimaal 117.000 euro (kamerleden) op jaarbasis kunnen bijschrijven (Hugo de Jonge en de Mark Rutte zitten op minimaal 180.000 euro). Hun ‘samen’ bestaat uit ondernemers failliet laten gaan, hun toekomstige posities in raden van bestuur of commissarissen bij ‘essentiële bedrijven’ veiligstellen en verder… niets. Of nou ja lockdown. 

Corona heeft ons niet het egoïsme van corona-aanpaksceptici getoond maar van onze politici. In geen enkele maatregel zit logica, uit geen enkel getal blijkt urgentie – behalve dan de volle IC’s en overwerkte zorgmedewerkers. Doe dáár wat aan – op structurele basis maar nee, zelfs een structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers zat er niet in. Zo belangrijk zijn zij voor onze overheid. Zo urgent is de bestrijding van Corona en het vermijden van druk op de zorg in de toekomst. 

Angst brengt helemaal niets en al zeker niet het vermijden van de dood. Ja, corona treft ook gezonde jonge mensen maar het profiel van de slachtoffers is duidelijk: grote dikke oudere blanke mannen – zonder komma’s. Doe in godsnaam of je iets om ze geeft, Hugo, Mark en de rest van de lieden die zich inmiddels God zelve wanen. Tref maatregelen om die mensen te beschermen, propageer nationale afvalprogramma’s, verkoop ze als ‘we doen dit samen’ en zorg dat gezond eten goedkoper wordt bij Albert Heijn en co door het minder te belasten. Want niets van jullie maatregelen heeft een jaar na de uitbraak van de ‘pandemie’ een dusdanig effect dat we ons hier nog maar één dag ‘samen’ aan gaan houden. De geest is uit de fles en opa en oma zijn jullie gefaal meer dan zat. De conversie van besmetting naar ziekte, van ziekte naar IC en van IC naar de dood is verwaarloosbaar. Leven gaat aan de dood vooraf, de dood hoort bij het leven. En jullie gefaal Mark, Hugo én de rest van de ministerraad die erbij staat en faalt, kost ons kostbare levensvreugde. 

De tijd is gekomen om normaal te doen. Niet op 21 april, niet op 28 april, maar gewoon nú. Jullie onaantastbaarheidsgevoel ten spijt, komt de dag dat jullie hier verantwoording over moeten afleggen, ondanks al jullie uitstel, alleen maar dichterbij.  

Nog even dit: mijn columns zijn gratis te lezen. Wil je me steunen (dank je wel!), dan kan hier– te gek!

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!