Ebru Umar

Huizenfluisteraar

Ze weten het allemaal zo goed. De vastgoedboys. De hypothekers. De speculanten. De ervaren beleggers. De bankiers. De serieuze hobbyisten.

Het moet misgaan. Dit gáát mis. Nee echt! Het kan zo niet langer. En dat terwijl alle feiten tegen ze spreken.

De Rotterdamse huizenmarkt – de huizenmarkt in het algemeen – zal voorlopig niet instorten. Ja de prijzen gaan door het dak. “In 2018 gaat het mis!” papegaaiden ze een paar maanden terug. Inmiddels menen ze dat het in 2019 los zal gaan – de krach. Tot zover de ‘professionals’ die de crisis van 2008 niet aan zagen komen terwijl ze er met hun neus bovenop zaten.

De waarheid is dat niemand het weet. De waarheid is dat niemand deze situatie ooit eerder heeft meegemaakt – en nee, ook niet in 2006. Of 2007. Of 2008. En nee, ook niet in Amsterdam. De waarheid is dat in 2008 de huizenprijzen stegen maar de hypotheekrentes óók. De waarheid is dat de hypotheekrente in veertig jaar tijd exact 10 procent gedaald is – en zolang de rente niet op nul staat, het nóg lager kan.

De waarheid is dat huizen op dit moment voor een flink deel met eigen geld worden gekocht (#HOEDAN?!) – dus who the fuck gives a shit about hypotheekrente?!

De waarheid is dat als je je hypotheekrente nu tien jaar vastzet, het helemaal niets uitmaakt of de hypotheekrente stijgt. Voor de meisjes onder ons: als je rente vaststaat, stijgt ’ie dus gedurende de rentevastperiode niet.

De waarheid is dat je – hoe minimaal ook – een stukje van je aangekochte woning moet aflossen. Een 100 procent aflossingsvrije hypotheek war einmal. Alles om het ‘onder water staan’ risico zogenaamd te verminderen – zeggen de banken. Ja. Hún risico. De klant krijgt alleen maar hogere lasten.

De waarheid is dat op dit moment dertig man naar een appartement kijkt, twintig bieden en maar één het koopt. Dus 29 man verder zoekt naar een huis waar weer dertig man op afkomt.

De waarheid is dat elk huis dat boven de vraagprijs verkocht wordt, de prijs bepaalt voor het volgende huis dat in dezelfde straat te koop komt.

Dus als je vrienden een app-groep aanmaken genaamd 010-property, ben je officieel de Rotterdamse Huizenfluisteraar geworden. Niet gek, als je de maanden ervoor al de sparringspartner van je private banker was. Of Funda je een bericht stuurt met ‘we denken dat u een robot bent’. Geen grap. Noem me je budget en in/ om postcode 3011/3062 noem ik het geschikte huis. Inclusief de te verwachten verkoopprijs. Maar met uiteindelijk de enige echte tip die er toe doet: bieden. Op twintig jaar tijd is elk bod van 20 procent boven de vraagprijs verwaarloosbaar. Denk rendement, het locatie locatie locatie makelaarsmantra is uit. En onthoud: zolang 55m2 in Amsterdam nog 450K en meer doet tegenover nog geen 200k in Rotterdam, laat die krach nog wel even op zich wachten.

Aldus de Rotterdamse Huizenfluisteraar.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!