Ebru Umar

De hoofddoek van TROUW

Het schijnt dat de oplage van Trouw rond de 90.000 ligt. Wat ooit ontstond als verzetskrant is inmiddels gecapituleerd voor de islam. Een andere reden om een vrouwelijke scribent van de belijdende islamitische persuasie een prominente plek in de krant te geven, is er niet. Lezers van Trouw zijn niet islamitisch en de kans dat niet-etnische Nederlanders de krant lezen is marginaal. Überhaupt is het aantal mensen dat nog kranten leest marginaal dus dat is een open deur.

Cover van FD Persoonlijk – ook al zo’n idioterie. Voor wie? Gelukkig heeft Turk de kat het voor me opgelost.

De vraag die mij niet loslaat is wat de hoofdredactie van Trouw bezielt om een profete van de islam een podium in de krant te geven? Waarom en hoe dient het de Nederlandse lezer om de hersenspinsels van een gehoofddoekte vrouw tot zich te nemen? Waarom moet hier begrip voor zijn? Hoe kan het dat de islam en de denkwijze van een vrouw die het vrije Nederlandse denken en zijn duidelijk afwijst, ruimte krijgen in een voormalige verzetskrant? Is het omdat het verzet van Nederlanders tegen de islam gebroken moet worden? Is het omdat de islam nog populairder moet worden? Is het dat we de islam moeten accepteren?

Aanhangers en fans van de islam kunnen prima in islamitische landen wonen. Als ze ervoor kiezen om in Nederland te wonen: it’s a free country. Om dat zo te houden, betekent het niet dat wij ons aan de vreemde denkwijze en cultuur moeten aanpassen, het betekent juist het andere: de vreemde cultuur dient zich aan óns aan te passen. Hoe hip ze hun hoofddoek ook dragen, hoe cool de kleur op hun hoofd ook is, meer dan interessant om te horen hoe die mensen denken is het niet. Het is niet de bedoeling dat hun zienswijze onze levensvrijheid overneemt. Onze manier van kijken is niet racistisch, het is westers en Nederlands. Dat zo’n mevrouw de profeet wil uithangen: dat wil elke vrouw. Maar moet dat in een krant? Nederland is géén islamitisch land en elke hoofdredactie die bijdraagt aan acceptatie van de duistere daden, overtuigingen en gedragingen van moslims cq de islam, doet Nederland meer kwaad dan goed. Of je nou een voormalig verzetskrant bent of niet.

En bespaar me de verontwaardiging over deze column. Btw, het schijnt dat die hoofddoek onder een pseudoniem schrijft. Je zou bijna denken dat ze die initialen heeft uitgekozen om mij dwars te zitten. 

Nog even dit: mijn columns zijn gratis te lezen. Wil je me steunen (dank je wel!), dan kan hier te gek!

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!