Ebru Umar

Hé Asha

Je bent nu alweer een paar dagen trending en ik was toch wel benieuwd waarom.  Het bleek voorspelbaar: gejank over qrona.

Nu zou ik een stuk uit je column willen citeren maar ik trek het niet. De samenvatting is: qrona is niet voorbij, het riool zit vol virusdeeltjes, ik ben kwetsbaar dus de regering moet maategelen nemen en jij (ik, de ander) moet zorgen dat ik niet ziek word.

Niet zo newsflash: je herhaalt je zelf met idioterie en mallotigheid. Kan dat gejammer dat jouw eventuele ziekte mijn schuld is, eens ophouden?

foto: viktor talashuk

Niemand heeft schuld aan ziekte. Behalve misschien de zelfmutilatie slachtoffers waar je obese mensen wellicht ook toe kunt rekenen. In alle andere gevallen overkomt een ziekte je, zoals het leven je ook overkomt. Je wordt geboren als Amalia of Asha, heb een gouden lepel in je mond of niet, moet zelf voor je centen zorgen of niet, leeft een leven in welvaart of als stukjestikkert voor @volkskrant (natuurlijk ben ik jaloers op jouw podium, hoe kan het toch dat jij dat wel hebt en ik niet? Behalve dan dat mijn stukjes beter zijn?), je wordt ziek of niet, hebt dan toegang tot de beste artsen ter wereld of die in Nederland (ikzelf prijs me gelukkig met Nederlandse artsen), wordt beter of niet en sterft vredig of niet. C’est la vie. 

Het heet leven en leven is eindig. De randgegevens krijg je mee, de rest moet je zelf invullen. En zoals ik niet verantwoordelijk ben voor andermans gebroken arm of been, niet voor andermans tumor, niet voor andermans malaria opgelopen in een of ander land, niet voor andermans psychose, ben ik ook niet verantwoordelijk voor andermans qrona. Wat onze overheid, onder leiding van Hugo, Mark, Diederik, Ernst, de vrouw omdat het moest en die zwerver die ook wat in een microfoon brabbelde, jou en de rest van Nederland ook hebben geprobeerd wijs te maken. Twee jaar lang.

Twee jaar lang zijn álle andere zieken behalve de kut-qrona’s genegeerd – dankzij het gejammer én steun van mensen als jij (en Maarten Keulemans).

Twee jaar lang zijn honderden, zo niet duizenden operaties uitgesteld – dankzij het gejammer én steun van mensen als jij (en Maarten Keulemans).

Twee jaar lang hebben kleine kinderen een leer- en ontwikkelachterstand opgelopen – dankzij het gejammer én steun van mensen als jij (en Maarten Keulemans).

Twee jaar lang hebben álle mensen op een manier geleefd, die nog lange jaren zal nadreunen in hun levens – dankzij het gejammer én steun van mensen als jij (en Maarten Keulemans).

Waar dat nadreunen uit bestaat, behalve het proberen in te halen van uitgestelde hersteloperaties en doktersbehandelingen? Opnieuw leren omgaan met leven. Opnieuw leren omgaan met mensen. Opnieuw leren samenwerken, samenzijn, samenspelen, communiceren, opnieuw leren mens-zijn. Dit land telt te weinig psychologen en psychiaters om dat wat ons mens maakt, recht te zetten: sociaal zijn. Want het leven stilzetten voor één groep in de samenleving is het meest bizarre experiment waar wij met z’n allen aan hebben meegewerkt, al dan niet onder dwang. Dus jouw gejank dat je kwetsbaar bent en niet de luxe hebt om qrona te negeren, is niets meer dan jouw gejank.

Jouw probleem.

Jouw verantwoordelijkheid.

Zoals jouw zorg voor jouw kinderen óók jouw verantwoordelijkheid is.

Zoals jouw zorg voor jouw pensioen óók jouw verantwoordelijkheid is.

Zoals het voorkomen van een gebroken been óók jouw verantwoordelijkheid is.

En als je dat gebroken been oploopt, is er een ziekenhuis en zijn er artsen, die mede door mijn en ongetwijfeld ook jouw bijdragen aan de zorg én inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet ( € 2388,- in 2021 in mijn geval) mogelijk worden gemaakt,

Verder ben ik niet verantwoordelijk voor jouw gezondheid, waar jij, en daar mogen we het best over hebben, met de pet naar gooit. Van artsen weet ik dat op de IC het woord obese niet meer gebruikt mag worden, iets met kwetsbare zieltjes en fatshaming, maar als een auto rood is, is ‘ie ook niet groen. Als jij jezelf vrijwillig tot vele kwetsbare groepen kunt tellen enkel en alleen door je BMI, heb jij het recht niet om naar mij te wijzen en te zeggen dat ík me anders moet gedragen omdat j́íj́ anders wel eens qrona kunt oplopen.  

Jouw probleem.

Wees blij dat Volkskrant je betaalt voor je gejammer. 

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!