Ebru Umar

De enige ware feminist

Lieve Ouahiba,

Wat ben jij een onwaarschijnlijk dappere en krachtige vrouw. De enige ware feminist die op de valreep van 2017 is opgestaan.

Omdat je het lef had je uit te spreken over het ‘exposen’ van meisjes in groepen op Telegram, Insta, Snapchat en weet ik wat meer. Omdat je het lef had te vertellen, wat jou al jaren overkomt omdat je ooit naaktfoto’s aan een vriendje had gestuurd. Foto’s die nu rondgaan in groepen met teksten als ‘hoer’ erbij, telefoonnummers en andere online gegevens.

In het filmpje dat je online zette, vertelde je dat je werkgever gebeld wordt en je ouders aangesproken. Je smeekte ‘gebruikers’ (moet ik zeggen gebruikers?) te stoppen met meisjes exposen. Ze maken levens kapot, zei je. Je vroeg ze of ze weten wat ze meisjes aandoen. Mijn hart brak: het tuig dat meisjes exposet doet dat om één enkele reden: omdat het kan. Ze hebben geen boodschap aan jouw verhaal anders dan dat ze balen dat je niet kapot te krijgen bent. Wat meteen de enige manier is om te winnen. Laten zien dat jij de baas bent, dat zij niet jouw leven gaan bepalen. Je bent er nog, zei je. Vrienden hadden je verlaten, maar je ouders staan achter je. Je werkt en slaat je door de ellende heen. Omdat je ‘een fout’ hebt gemaakt, zei je.

Dát, lieve Ouahiba is niet waar. Foto’s sturen naar vrienden, is niet fout. Je hebt de enige fout gemaakt die iedereen maakt in zijn leven: je hebt de verkeerde man vertrouwd. En daar helpt maar één ding bij: nat gaan. Leren wie wel of niet te vertrouwen is, is een kwestie van groeien. Ouder worden – en zelfs dan kan het nog fout gaan, trust me. Jouw filmpje was hoopgevend, Ouahiba. Jij was hoopgevend. Ik zag een prachtige jonge vrouw die zich niet verstopt, die niet bang is om gezien te worden en al helemaal niet bang is om gehoord te worden. Ik hou van strijdvaardigheid. Ik mis strijdlustigheid. Er zouden meer vrouwen zoals jij moeten zijn, die zich uitspreken over rechtvaardigheden.

Het enige wat mij zorgen baarde, is dat wél de etniciteit van de slachtoffers vermeld werd in nieuwsberichten (meisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst) maar niet die van de daders. Zeg me, zijn het niet vooral jongens van Turkse en Marokkaanse afkomst, die ervan genieten om meisjes dit aan te doen? Binnen die culturen is het gebruikelijk dat mannen heersen over vrouwen, en meisjes moeten zo jong mogelijk hun plek leren. Mijn hart breekt als dit potentatengedrag al op zo jonge leeftijd gemanifesteerd wordt, dat niemand die jongens terechtwijst maar wél de meisjes op ‘fouten’ wijst.

Dat jij binnen een dergelijke cultuur niet zwijgt, Ouahiba, maakt jou voor mij de enige feminist die dit jaar in Nederland van zich heeft doen spreken. Dank je wel. Chin up, kick ass en beloof me dat je mannen blijft vertrouwen.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!