Ebru Umar

Oh mannen!

Jullie laten je zó piepelen.

Zó gebruiken.

Zó mentaal mishandelen.

Jullie laten zó over je heen lopen.

Zó imponeren.

Zó weglullen.

Zó overtuigen met stomme argumenten.

Jullie zijn zó bang.

Jullie zijn de baas op het werk, maar bang voor dat meisje thuis dat niet wil werken.

Die vindt dat het wel leuk moet blijven.

Dat er meer is in het leven dan werk. Zeker als er kindjes zijn.

Die jullie wijs maken dat de crèche duur is.

Weet je wat duur is, mannen?

Vrouwen gelijk geven.

De vrede bewaren.

Vrede die uitmondt in scheiding.

Scheiding die uitmondt in drama.

Drama dat eindigt in het aftikken van je halve vermogen – en met een beetje pech ook nog je halve pensioen.

Allemaal omdat jullie het normaal vinden en erin meegaan dat jonge grietjes vermomd als feminist, special snowflakes met gevoel voor drama, maar 29 uur werken. Wake-upcall: vrouwen die gelijkwaardigheid claimen, dienen zich ook gelijkwaardig te gedragen. Ooit geprobeerd een vrouw ervan te overtuigen dat jij als man 29 uur wilde werken? En zij die 37 uur moest werken? De uitzondering zal vast bestaan, maar voorlopig is het een gegeven dat Nederlandse vrouwen de luiste van Europa zijn en Nederlandse mannen de grootste sukkels.

Geheimpje voor mannen: het gros van vrouwen, zeker degenen die parttime werken claimen tot recht, is uit op een relaxed leven. We kunnen niet allemaal als voetbalvrouw eindigen, maar Nederlandse vrouwen komen een heel end. Omdat ze júllie aan het werk zetten, een kind als levensverzekering baren en jullie laten tekenen bij het kruisje. Mateloos respect voor vrouwen die dit businessmodel op jonge leeftijd inzien en die ook nog ‘ns het talent hebben om die strop om jullie nek te hangen. Nooit begrepen waarom Nederlandse vrouwen ondanks hun strategisch denkvermogen niet de baas van de wereld zijn.

Jullie zijn sukkels dat jullie erin trappen, mannen.

En nu pislink op mij, bij jullie is het anders. Het is echte liefde en 29 uur of minder werken is samen besloten. Lieve mannen, jullie zijn terecht de baas op kantoor, maar het wordt tijd dat jullie ook thuis de macht weer terugpakken. Als je veertig bent, in een vechtscheiding ligt terwijl je al op ‘repeat’ hebt gedrukt, zul je aan me denken. En onthoud dat dat grietje met een leeftijd waar altijd meer dan een decennium tussen zal zitten, dat alle begrip voor je heeft, dat zoveel lekkerder is dan dat luie wijf op de bank, net zo in de wedstrijd zit als haar voorganger. Zeker als ze niet meer dan 29 uur werkt.

Lieve mannen, emancipatie van vrouwen is in jullie belang. Emancipatie van vrouwen ligt in jullie handen. Emancipatie van vrouwen begint en eindigt met fulltime verdienen – dat is iets anders dan vanaf de zijlijn roepen dat vrouwen meer betaald moeten krijgen en hogere functies horen te bekleden. Je moet er wel wat voor doen: werken. Regel dat. Mannen.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!