Ebru Umar

Seksistisch, racistisch en vrouwonvriendelijk

Natuurlijk wordt dit een racistische column die bol staat van seksisme en discriminatie. Niet omdat ik dat opzettelijk doe maar omdat de mensen met slachtofferschap in hun dna dat zullen vinden. Really, Umar? Moet dat nou?

Ja. Dit land is ook mijn land hè? Fascinerende vrouw, Sylvana Simons. Ze had actrice moeten worden.

Te zien op GeenStijl, want ze was bij een archaïsch tv-programma waar geen hond naar kijkt – tenzij GeenStijl ernaar linkt.

Bij elke gelegenheid kiest Syl heur haar, bril, make-up, outfit, stemhoogte (laagte) én tekst dusdanig dat ze professioneel overkomt. Wat dat betreft kunnen vrouwen een voorbeeld nemen aan haar: zorg dat je er goed uitziet. De eerste slag is dan al gewonnen: zoals size matters geldt ook dat looks matter. Kun je moralistisch, feministisch of activistisch over doen maar uiteindelijk is het zo. Voor iemand als Sylvana die haar carrière te danken heeft aan hoe ze eruit ziet – ooit een lelijk wijf gezien op tv? nou dan – definieert haar uiterlijk wie ze is.

En dan komt het moment dat die wijfjes die teveel in de spiegel hebben gekeken en alleen maar vrienden met hun weegschaal zijn, daadwerkelijk gaan geloven dat ze meer kunnen dan hun uiterlijk inzetten om geld te verdienen. Waarbij scheiden van vermogende mannen natuurlijk ook een prima businessmodel is. Amsterdam Zuid zit vol met dit soort primaten, voor wie Sylvana ook hierin een rolmodel is. Nou Umar, niet zo vilein! Hoezo niet?! Ik zal nooit ontkennen dat het de grootste mislukking in mijn leven is dat het mij niet gelukt is of zal lukken een man kaal te plukken – ik moet zes banken af om een hypotheek rond te krijgen als zzp’er. Heus, het businessmodel van Syl en haar barende, plukkende, liegende en bedriegende 020-Zuid-soortgenoten verdient een nadere studie; je zou erop kunnen promoveren.

Enfin. Als blijkt dat de gratenpakhuizen écht niets kunnen, is er altijd nog de opvang voor de mentaal uitgedaagden van Nederland: de politiek. Ich bin nichts, ik kann nichts, bitte gib mir belastinggeld! Zo bezien is de stap van gratis geld via de Publieke Omroep naar gratis geld via de politiek zo vreemd nog niet. De mooiste meisjes van de klas omringen zich graag met minder bedeelden: je hebt brandhout nodig om te shinen, dat weet zelfs Sylvana. En dus kan het gebeuren dat leugenaars op een verkiezingslijst komen, puur en alleen omdat ze lichtgetintiër, invalide en/of vrouw zijn. Durf er dan als witte man, witte vrouw laat staan journalist nog maar vraagtekens bij te zetten als Syl met d’r psychiaterbril aanschuift bij een semi-politiek tv-programma om haar verzameling gekkies politici te presenteren. Want iedereen weet dat (licht)getintiërs, invaliden en vrouwen een vrijbrief hebben om te liegen en je nooit aan hun cv mag twijfelen. Waarvan akte: weg met Cailin Kuit durven ze bij de Publieke Omroep niet eens te opperen. ‘Weg met ons’ daarentegen wordt nog ‘ns heel groot in dit land.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!