Ebru Umar
Photo by Engin Akyurt

Nog #22 dagEN

Vooralsnog lukt het prima om de poppenkast die verkiezingen heet, te ontlopen. En dat terwijl het belangrijk is. We gaan zo’n 200 mensen de belangrijkste functies van ons land toevertrouwen. Iemand mag de Nieuwe Rutte worden en alles weglachen. Iemand krijgt de uitdaging om Hugo de Jonge te overtreffen in zonder enig verstand het land in de afgrond te storten. Iemand mag zich warmlopen om na tig jaar zakkenvullen opeens 180 graden van mening te veranderen als een nieuwe baan in Europa lonkt. Iemand krijgt de uitdaging om wekelijks 1400 ‘asielzoekers’ in ons land te accepteren. Iemand mag zometeen boeren onteigenen tbv datacenters, windturbines en zonnepanelen in plaats van voedsel. En iemand mag straks KEIHARD AANPAKKEN DAT TUIG roepen op het ministerie van Veiligheid en Justitie – of was het nou Justitie en Veiligheid?

En toch doet hoop leven. Totdat je natuurlijk dit ziet: Iran verkozen tot voorzitter mensenrechtenforum VN. Wat dat met Nederland te maken heeft? Wij zitten ook in die club. We worden blijkbaar vertegenwoordigd bij de VN door mensen die menen dat het een goed idee is om een land, waar de helft van de bevolking onderdrukt, mishandeld en vermoord wordt door de andere, voorzitter van een mensenrechtenforum te maken. Kan prima natuurlijk, vooral wanneer de onderdrukte helft uit vrouwen bestaat. Politici kunnen dit soort criminele besluiten goedpraten.

Want hoop doet leven. Vandaar dat terroristen tweede kansen moeten krijgen. Althans, van de VVD. Soumaya Sahla speelde jarenlang radicaliseringsexpert bij de VVD en dat viel prima goed te praten. Lady SS hees zich in leuke jurkjes, begaf zich naar de kapper en werd opgepoetst en al zonder veel moeite the flavour of the year van Frits Bolkestein. Dat vonden ze bij de VVD prima kunnen, zoals ze bij D66 ook prima vinden kunnen dat de zus van deze terroriste Fonda Sahla in de Tweede Kamer zit. Deze variant van de Sahla-zusjes mag dan geen terroristisch verleden hebben – zoals GroenLinkser Kauthar Bouchalith geen lid is van de moslimbroederschap – haar dress code past lig beter bij de outfits die aanhangers van terroristische clubs waarderen. Nederland, het land van Tweede Kansen, zolang je maar de useful idiot bent die het narratief nodig heeft. Deze week keerde het narratief: dat het leven van Soumaya Sahla gefinancierd werd door Sugar Daddy Frits Bolkestein, was de reden waarom lady SS door de VVD uit de club werd gezet. Nu. Pas. Ah politiek, zuiver op de graat achter een cordon van communicatie-adviseurs.

Nog 22 dagen: wat we gaan stemmen? Geen Pieter Omtzigt. Wie een bejubelde voorstander van de cancel culture een verkiesbare plek op zijn lijst geeft – zelfs een onverkiesbare was bezopen geweest – is wellicht precies dat: bezopen. Want wie vrouwen bewierookt wiens daden begaan door anderen afgekeurd worden, hanteert een dubbele moraal wanneer het past in het narratief. Waarmee we terug zijn bij het begin: de poppenkast die verkiezingen heet, telt nog 22 dagen.

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!