Ebru Umar

Hey Rudolf! Oh ik bedoel Peterrrrrr!

Oh de man is zo belangrijk, zó belangrijk! Zo overtuigd van zijn gelijk, zijn superioriteit, zijn alwetendheid, zijn belangwekkendheid. Oh de man is zo sharp, zo gevat, zo intelligent, zo gewild, zo onaantastbaar. De man is eigenlijk de Verlosser, maar ja dat was Cruijff al en heeft hij die niet gewoon overleefd? Daarbij is er nog nooit een tv-programma naar Cruijff vernoemd. Je kunt best concluderen dat hij veel geweldiger is. Veel geweldiger! Een echte verlosser. Een god eigenlijk – ja, vooral dat.

En een god trekt zijn schoenen niet uit. Dat doet een god gewoon niet. Nu niet, nooit niet, en zeker niet als-ie naar zoiets banaals als een rechtbank moet. Voor de rechtszaak van de eeuw, zou hij, key witness, zijn schoenen moeten uittrekken? Verlossers doen dat niet, goden doen dat niet en een Peterrrrrr doet dat al helemaal niet!

Het is al erg genoeg dat als je in een vliegtuig stapt je je schoenen uit moet doen; je riem ook btw. En dat je je spullen in een bakje moet leggen. Hij! De eerzaamheid, de deugd zelve! Hij, die Nederland wilde verlossen maar niemand die op hem zat te wachten!

Hij, die alles altijd eerder en beter weet, die de nulzessen van heel crimineel Nederland heeft – en ongetwijfeld ook die van John en zo niet dan toch. Hij, die bekend, beroemd, berucht, gevreesd, gewaardeerd wordt in heel Nederland. Hij! HIJ – hoofdletters please. Zijn schoenen uittrekken?

Een Peterrrrrr trekt zijn schoenen niet uit.

Kijk een god misschien nog wel, daar is het dan ook maar een god voor, maar een Peterrrrrr die doet dat niet. Peterrrrrr knielt niet. Ook niet voor zichzelf. Nee. Peterrrrrr staat boven iedereen, te beginnen boven de wet, dus zeker boven zo’n beambte in een uniform waar beveiliging dan wel politie op staat. Peterrrrrr is geen crimineel, Peterrrrrr kent wel criminelen, maar dat zijn goede jongens. Daar kun je nog ’ns een biertje mee drinken, het liefst Heineken. Of hardlopen. Of boeken over schrijven. Of programma’s over schrijven. Peterrrrrr staat boven god. En zeker boven de rechtbank. Wie dat niet weet, wie dat niet begrijpt, wie daarin niet meegaat, leeft in het verkeerde land, in de verkeerde stad en staat zeker op de verkeerde plek als Peterrrrrr langskomt.

Die schoenen gaan NIET uit.

Niet dat Peterrrrrr gaten in zijn sokken heeft, natuurlijk niet. Peterrrrrr heeft de mooiste sokken. Ook heeft Peterrrrrr de mooiste voeten, de mooiste tenen, en is Peterrrrrr anatomisch goddelijk geschapen. Maar waarom zou hij dat met jullie, met ons, stervelingen delen?

En dus ging Peterrrrrr boos weg. In zijn BMW Coupé. Om vervolgens terug te komen. In diezelfde BMW Coupé. De deur van de rechtbank ging open. En had Peterrrrrr zijn grote mensenlolly gekregen: aandacht.

Rest de vraag: welke maat heeft Peterrrrrr eigenlijk?

“Vrijheid is alles”

Je wordt geen columnist, je bént het. En sinds 2003 publiceer ik ze, die columns. Online en offline, altijd gratis te lezen.

De hatertjes die erbij horen neem ik voor kennisgeving aan. De bijval daarentegen raakt elke keer weer. En de support? Hartverwarmend. Lief. Dankbaar!

Support Ebru via BackMe.org

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en versterk mijn stem!

En volg mij op de socials!