Logo Ebru Umar

Nog een paar uur en het boek 2023 sluit. Voor altijd. De herinneringen blijven. 

De goede moet je koesteren maar wat doe je met de slechte? Die je volgen, gewoon, omdat de dood dat nou eenmaal doet? Het overlijden van een huisgenoot en vriend is niet iets wat je afsluit op 31 december. Het goede aan zo'n datum is dan weer wel dat ergens een einde aan komt. En dat de dag erop een nieuw begin is. "Je kunt elke dag opnieuw beginnen," leerde mijn twittervriendin Carla van Dokkum (@Tsiwja) me. Dat is waar, behalve in een jaar waarbij de dood dagelijks aanwezig is. Elk nieuw begin strandde in een verdrietige conclusie: ook vandaag is Caspar nog steeds dood.

En ondanks dat hij dat morgen nog steeds is, ademt elk nieuw jaar een nieuw begin. Het blad is onbeschreven, het is aan ons om elke dag zin te geven. Elke dag plezier te hebben. Elke dag goed af te sluiten. De routine, ervaring en herinneringen blijven. Met daarbij het besef dat de dood ons op de hielen zit; of je oud of jong bent, er is geen ontkomen aan. Dat wetende zit er maar één ding op: zorg dat 2024 telt. LEEF. 

PROOST

VOORBIJ

Bijna drie jaar leefden we samen, Caspar Schönau, neef Ari en ik. Een huishouden van Jan Steen, met respect voor elkaar en elkaars eigenaardigheden. We waren er voor elkaar, de ene keer wat meer dan de andere. Maar de laatste keer was er niemand. Ik zat op kantoor in Zeist, neef zat in het buitenland en Caspar was overleden. En zo eindigde bijna drie jaar samenleven op een surrealistische manier. 

TIJD voor 2024


Kap met politieke schizofrenie

Je mag het niet zeggen en daarom doe ik het toch: een minister die zegt 'slechts' het coalitieakkoord uit te voeren, is als een IS-strijder die claimt 'slechts' de wetten van het kalifaat uit te voeren, als een kindermishandelaar die schreeuwt dat het kind hem deed mishandelen, als een oorlogsmisdadiger die 'slechts' orders uitvoert, als een vrouwenmishandelaar die meent dat de vrouw er zelf om vroeg. Schatjes zijn het, mishandelaars. Ministers ook. Iemand anders maakt dat ze handelen zoals ze handelen. Ze voeren slechts orders uit. LUL NIET ZO SLAP.

Podcast alert!

Op bezoek bij Daphne Deckers

Deze wil ik al eeuwig delen. Ik ben nog nooit zó goed voorbereid geïnterviewd als door Daphne Deckers. Dus leuk om te luisteren als je toch niets te doen hebt op één januari. En hoe leg je buitenlanders uit door wie je geïnterviewd bent? "Well, she was a Bond-girl". True story! Voor de goede orde: ik ben áltijd al fan geweest van Daphne. 

 

Met de groeten van Turk

Het kattenkind vindt er niet zoveel van. Het is hier nou eenmaal een hotel en ik ben het personeel. Sinds een week fluister ik hem in of we een hondje zullen nemen. Dat ik genegeerd word, zal jullie niet verbazen. Sinds de dood van Caspar bijt hij stukken minder en komt hij bij me liggen. Katten zijn raar. Maar Turk is echt prachtig.

 

Deel en mail!

Nieuwsbrief nummer vijf, maar hoe werkt dit hele concept nou? Het is simpel: de nieuwsbrief bundelt columns en andere relevante teksten die ik met jullie wil delen. Je kunt je abonneren en dan ontvang je'm elke week in je inbox. Het abonnement is gratis, maar het staat je vrij om een donatie te doen via backme. Qua frequentie ben ik er nog niet over uit, vooralsnog lijkt het zondag-nieuwsbriefdag te zijn. Maar wie weet wat 2024 brengt; nieuwsbrieven schrijven is leuk, ik beleef er plezier aan. De stukken zijn ook te lezen via mijn website ebruumar.nl - en wil je me mailen? Dan kan dat! Mail naar Ebru.umar@gmail.com en je krijgt altijd een reactie terug!

Voor nu: doe voorzichtig met vuurwerk, sluit het jaar af zoals jij wilt en het belangrijkste: maak 2024 jouw jaar. Mooie jaarwisseling!

facebook  twitter  linkedin  instagram 
Support Ebru via Backme.org


© Ebru Umar - Beeld bovenaan: Pablo Delfos