Logo Ebru Umar

Als je tot twee keer toe per ongeluk een nieuwsbrief delete, zit er niets anders op dan de woorden van Marco Borsato ter harte nemen: even slikken en weer doorgaan. Geen idee of hij zelf daar inmiddels toe in staat is, maar dat terzijde. 

Het is de week van de koranverbranding, van Jaap Cohen en Nieuwsuur. Het is de week van de huilstruiken die met veel bombarie Twitter, X zo je wilt, verlaten. Moeten ze helemaal zelf weten natuurlijk, totdat de huilstruiken media zijn die de anderen van discriminatie gaan betichten. Een beschuldiging die eigenlijk wel klopt, ware het niet dat de discriminerende partij diezelfde media zijn. Bart Nijman zei het prachtig in een tweet: 'De enigen die Akwasi op zijn huidskleur beoordelen, zijn degenen die weigeren hem te beoordelen op zijn gedrag en karakter'.

Het is ook opnieuw de week van Qrona-chroniqueur Maarten Keulemans die er alles aan doet om zijn geweten over zijn houding in de qronafakdemiejaren 2022-2024 goed te praten. Was er maar een vaccin dat je je daden doet vergeten; Maarten zou de eerste zijn die het middel zou innemen. 

 

Tot slot het is de week van podcastspeelgoed en vrienden van Amstel, die al een tijdje Ahoy' Rotterdam aandoen. Kortom: het was best een goede week. Let's go!

De koranverbranding

Het is de makkelijkste manier van provoceren, het in de fik steken van een stapeltje papier met een gebonden ruggetje waar koran op staan. Ga je goddelijke (je allahelijke?) gang zou ik zeggen. De armoe dat je je laat beledigen door het stoken van een fikkie is net zo groot als de armoe dat dat je enige manier van relevantie is. Een handjevol mensen en een aansteker die niet werkt: lekker gewerkt pik! 

De pik die ook niet lekker gewerkt heeft, is de ME'er die niet wilde werken als ME'er. Meneer is moslim en wil geen mensen verdedigen die korans verbranden. Nu is het al waanzinnig dat mensen die wat papier verbranden beschermd moeten worden maar dienstweigering is wel een dingetje. What's next? Een islamitische brandweer die geen niet-moslims uit een brandend huis wil redden? Een islamitische arts die geen niet-moslims wil helpen? Een islamitische agent die niet-moslims benadeelt? Gekmakend dat dit 'Nederlanders' heten te zijn. 

Jaap Cohen cq Nieuwsuur

Jaja, de zoon van de slechtste burgemeester die Amsterdam ooit gehad heeft (het begon met kutmocro's die op dodenherdenking met de kransen voetbalden, het stroomde door naar de Mocromaffia) heeft een 'weergaloze' biografie over Theo van Gogh geschreven. Het noopte Nieuwsuur om de vraag te stellen hoe het twintig jaar na de moord gesteld is met de vrijheid van meningsuiting. Ik kon niet anders dan erop reageren:  

Ebru Umar
 
@umarebru
 
 

 

Weet je - ik zeg het maar gewoon zoals het is: het feit dat ik mijn columns niet in een krant publiceer heeft álles te maken met het einde van de vrijheid van meningsuiting. Niet die van mij. Wél van de hoofdredacties van die kranten die vinden dat mijn columns anno 2024 (2023/2022/etc) een abjecte mening vertegenwoordigt. De winst van laat echter zien dat mijn mening lééft. En ik ook.
 

Meer dan 200.000 impressies, deze tweet. Uiteraard geen reactie van Nieuwsuur.

NPO-huilstruiken

Laten we het hebben over Akwasi. Op de website van BNNVARA staat het volgende: “Rapper en activist Akwasi heeft eind december een interview met het NPO Radio 1-programma Dit Is De Dag (EO) abrupt afgebroken omdat hij vond dat het te lang over zijn optreden bij een BLM-demonstratie op de Dam ging. Niet alleen stapte hij op, Akwasi pakte ook de laptops van de programmamakers af en dreigde die zelf te formatteren als presentator Hans van der Steeg de opname niet zou wissen. De EO heeft het gedeeltelijke gesprek alsnog uitgezonden.

Ook staat er dit: “Uiteindelijk stond Akwasi op, pakte eerst de laptop van de technicus af en daarna ook die van presentator Van Der Steeg en verliet de opnamelocatie. Een half uur en een telefoongesprek later keerde hij terug met de mededeling: “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops”. Van Der Steeg ging akkoord, wetende dat er al een backup was van het gesprek.

Kortom, Akwasi is een crimineel. En wat krijgen criminelen in Nederland? Een podium! Moeten ze natuurlijk wel zwart zijn (niet wit) en gewelddadig. Dat krijg je als je als omroep geen afspiegeling van de maatschappij bent. Dan kun je net zo goed je gasten voor talkshows halen bij 'Opsporing verzocht'. Ook je belastinggeld kun je zo naar ze overmaken. Waarom ook niet? Of ze er nou een 'omroep' van oprichten of Louis Vuitton tassen van kopen, krijgen doen ze het toch wel. Zij wél.  

Qrona-chroniqueur

Het behaagde de man om mij ook deze week uit te schelden, wat het toch tijd maakt om de Volkskrant-hoofdredactie erop te wijzen dat hun journalisten zich van taal bedienen die als ik het zou doen, als 'abject' bestempeld zou worden. Maar de lelijke witte oude mannen met een Volkskrant baan mogen je alles noemen. Van radicaal-rechts tot 'van het padje'. Wat je zegt ben je zelf, Maarten?

 
 
 
 
Maarten Keulemans
 
@mkeulemans
Antwoord op je vraag: dat je geen woord gelooft van de radio komt omdat je compleet van het padje bent Ebru. Maar ga gerust je gang.

Tot slot

De vrienden van Amstel zijn in Rotterdam en dus was de zaterdagavond TOP. Routiniers Guus Meeuwis, Acda en de Munnik werden afgewisseld door jonge artiesten waarvan ik na afloop de namen moest opzoeken - maar dat zegt natuurlijk alles over mij. SonMieux is de beste life band die je gezien moet hebben, Di-rect fenomenaal en de verrassing van de avond was natuurlijk het over paard getilde gegeven Duncan Laurence. Maar WOW: wat dwong die gast respect af. Hij kán wel wat. Volgend jaar weer maar als het even kan het liefst de komende week alweer! 

 

Ook op de to do lijst van komende week: de podcastsessies voorbereiden. Het speelgoed is binnen, de handleiding kwijt en zelfs Turk de kat gedraagt zich. Kortom: 2024 gaat lekker mensen. Ik hoop bij jullie ook.

 

Ik wijs jullie nog even op de backme-banner: inschrijven voor de nieuwsbrief is absoluut gratis maar als je en blijk van waardering wilt achterlaten, dan kan dat uiteraard. Het wordt zeer gewaardeerd, niet alleen door mij, maar ook door het kattenkind!

facebook  twitter  linkedin  instagram 
Support Ebru via Backme.org


© Ebru Umar - Beeld bovenaan: Pablo Delfos